Direcţia Sanitara Veterinara si pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa, recomandări înainte de Sărbăto

Direcţia Sanitara Veterinara si pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa (DSVSA) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar, astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă.

              Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

Carnea și produsele din carne provenite de la porcul din gospodărie sunt interzise a fi comercializate!

De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a: 

– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;

– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;

– asomarea porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND).

                 Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ.

                  În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND.

Probele se recoltează din  musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, , partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului.

Costul unui examen trichineloscopic este între 24 de lei la Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale(CSVSAO) Trgoviste, Pucioasa, Moreni, Titu și intre 20 – 50 lei la Circumsriptiile Sanitare Veterinare de Asistenta(CSVSA) din celelalte localitati. De asemenea la nivelul acestor CSVSAO si CSVA vor fi afişate informaţii utile consumatorilor, pentru efectuarea examenului pentru identificarea Trichinella spp.  în carnea de porc.

Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicția se aplică și în sens invers, din România într-un stat membru sau țară terță.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc. să fie achiziţionate din spaţii amenajate,autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreuna cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmarească cu atenție sporită, atunci când cumpară produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile), precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora.

Medicii veterinari din cadrul DSVSA Dâmboviţa precum şi cei de la nivelul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Slimentelor Oficiale (CSVSAO) vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 04.12.2022 – 24.12.2023 şi 27.12.2023 – 07.01.2024, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Programul de lucru al personalului de specialitate va fi de luni pană vineri intre orele 8:30 – 18:00 si 8;30 –16:00 în zilele de sâmbătă si duminică, acesta va fi si afişat pe site-ul DSVSA Dâmboviţa și la punctele de lucru, incluzând numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Direcţia Sanitara Veterinara si pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa, recomandări înainte de Sărbătorile de Iarnă

Direcţia Sanitara Veterinara si pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa (DSVSA) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar, astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă.

              Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

Carnea și produsele din carne provenite de la porcul din gospodărie sunt interzise a fi comercializate!

De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a: 

– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;

– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;

– asomarea porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND).

                 Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ.

                  În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND.

Probele se recoltează din  musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, , partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului.

Costul unui examen trichineloscopic este între 24 de lei la Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale(CSVSAO) Trgoviste, Pucioasa, Moreni, Titu și intre 20 – 50 lei la Circumsriptiile Sanitare Veterinare de Asistenta(CSVSA) din celelalte localitati. De asemenea la nivelul acestor CSVSAO si CSVA vor fi afişate informaţii utile consumatorilor, pentru efectuarea examenului pentru identificarea Trichinella spp.  în carnea de porc.

Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicția se aplică și în sens invers, din România într-un stat membru sau țară terță.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc. să fie achiziţionate din spaţii amenajate,autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreuna cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmarească cu atenție sporită, atunci când cumpară produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile), precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora.

Medicii veterinari din cadrul DSVSA Dâmboviţa precum şi cei de la nivelul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Slimentelor Oficiale (CSVSAO) vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 04.12.2022 – 24.12.2023 şi 27.12.2023 – 07.01.2024, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Programul de lucru al personalului de specialitate va fi de luni pană vineri intre orele 8:30 – 18:00 si 8;30 –16:00 în zilele de sâmbătă si duminică, acesta va fi si afişat pe site-ul DSVSA Dâmboviţa și la punctele de lucru, incluzând numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.



manzara.ro
Booking.com

Ultimele stiri

Șoferi, fiți vigilenți! Radarele Poliției din Dâmbovița monitorizează traficul – Iată unde sunt amplasate

Șoferi, fiți vigilenți! Radarele Poliției din Dâmbovița monitorizează traficul – Iată unde sunt amplasate

Guvernul adaugă o nouă zi liberă în 2025: Este vorba despre ziua cu numărul 17

Guvernul adaugă o nouă zi liberă în 2025: Este vorba despre ziua cu numărul 17

Reciclează și câștigă: Magazinele care oferă 1 leu pentru fiecare ambalaj SGR, începând de azi

Reciclează și câștigă: Magazinele care oferă 1 leu pentru fiecare ambalaj SGR, începând de azi

Peste 330 de intervenții ale ISU Dâmbovița în prima jumătate a lunii ianuarie 2025

Peste 330 de intervenții ale ISU Dâmbovița în prima jumătate a lunii ianuarie 2025

Prognoza meteo ANM pentru a doua jumătate a lunii ianuarie: Temperaturi extreme pe regiuni

Prognoza meteo ANM pentru a doua jumătate a lunii ianuarie: Temperaturi extreme pe regiuni

Universitatea „Valahia” din Târgoviște a participat la reuniunea alianței europene de universități KreativEU, organizată la Universitatea din Greifswald, Germania

Universitatea „Valahia” din Târgoviște a participat la reuniunea alianței europene de universități KreativEU, organizată la Universitatea din Greifswald, Germania

O nouă oportunitate de economisire: Programul TEZAUR revine din 13 ianuarie cu dobânzi atractive de până la 7,8%

O nouă oportunitate de economisire: Programul TEZAUR revine din 13 ianuarie cu dobânzi atractive de până la 7,8%

MORENI Primarul Gabriel Purcaru anunță două proiecte majore pentru transformarea orașului

MORENI Primarul Gabriel Purcaru anunță două proiecte majore pentru transformarea orașului

Salvamont România a emis alerta! Informații esențiale pentru cei care vor să exploreze muntele

Salvamont România a emis alerta! Informații esențiale pentru cei care vor să exploreze muntele

Drumuri sub supraveghere: Radarele acoperă județul Dâmbovița duminică, 12 ianuarie 2025 – Locurile unde trebuie să fii atent

Drumuri sub supraveghere: Radarele acoperă județul Dâmbovița duminică, 12 ianuarie 2025 – Locurile unde trebuie să fii atent

Administraţia Naţională de Meteorologie - 2024, cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice în România

Administraţia Naţională de Meteorologie - 2024, cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice în România

Urmărire ca în filme pe străzile din Capitală! Motivul pentru care șoferul a fugit de polițiști

Urmărire ca în filme pe străzile din Capitală! Motivul pentru care șoferul a fugit de polițiști

Atenție, șoferi! Radarele din Dâmbovița sunt active pe străzi – Iată unde sunt amplasate!

Atenție, șoferi! Radarele din Dâmbovița sunt active pe străzi – Iată unde sunt amplasate!

Prognoza meteo pentru următoarele zile! Iarna va începe să își facă simțită prezența

Prognoza meteo pentru următoarele zile! Iarna va începe să își facă simțită prezența

Când începe Postul Paștelui? În ce zi cade Paștele în 2025

Când începe Postul Paștelui? În ce zi cade Paștele în 2025